vrijdag 27 juni 2014

Kortsluiting

Als je aan de buitenkant zou kunnen zien wat er in een kinderkoppie om gaat, zou de taak van een meester of juf heel wat eenvoudiger zijn! Toch zijn ze er, juffen en meesters die dat kunnen, die De Gave hebben en kinderen accepteren zoals ze zijn. Zo'n meester heeft Zoon, en hij is er zielsgelukkig mee. Wij ook, want zo'n Gave Meester gun je ieder kind.

Zoon heeft last van veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. Dat brengt hem soms in hele vervelende situaties ... Zo kocht hij van zijn zakgeld, getipt door een vriendje van de skatebaan, een fles 0,0% Radler. Alcoholvrij bier dus. Volgens de reclame kun je dat zelfs tijdens het racefietsen opdrinken. En als je de ingrediënten op de biersite bekijkt, is het qua samenstelling limonade. Zo kijkt Zoon daar naar, heel letterlijk. Hij deelde zijn bevindingen met vriendjes: lekker man! En gewoon limonade!
Twee weken geleden was er Bazaar op zijn vorige school en natuurlijk ging hij even kijken. Zijn "oude" klas had restaurantdienst en een vriendje van daar vroeg Zoon voor hem een flesje 0,0% te gaan kopen bij de Appie. Dat deed Zoon, kwam met geopend flesje en wisselgeld terug naar het schoolplein en riep het vriendje toe het flesje op te halen. Er liepen veel kinderen en ouders op dat plein. Die zagen een jongen van 11 met een bierflesje ... chaos! Zoon werd door zijn "oude" juf gesommeerd te vertrekken maar vanwege veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet wilde hij zijn opdracht netjes afmaken, het vriendje zijn bestelling bezorgen en het wisselgeld geven dus liep hij even weg en kwam terug. Eén van de organisatie-ouders heeft hem uiteindelijk schreeuwend weggestuurd. Met o.a. de woorden dat hij zich dood moest schamen. Wat Zoon totaal niet begreep vanwege veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet.
Zoon had flink staan schelden, want als het veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet in werking treedt, gaat er ergens een deurtje dicht in zijn hoofd en een ander deurtje open. Een deurtje waar heel veel geluid uit komt wat niet altijd zo netjes en aardig klinkt. Geluid waar je als volwassene behoorlijk van kan schrikken. Is niet niks, leven met veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. Noem het maar kortsluiting. Omdat ie niet meer op een rijtje kan krijgen wat er allemaal gebeurt en van hem wordt gevraagd.
De organisatiemoeder belde mij op om het uit te leggen (wat ik erg waardeerde), de "oude" juf belde om het voorval door te geven. Ik luisterde naar hun oordeel en kon gelukkig rustig blijven.

Ik heb overwogen om aan de betrokkenen uit te leggen dat Zoon last heeft van veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. En dat het zelfs een naam heeft.
Ik heb besloten het niet te doen.
Omdat hij gewoon zichzelf mag zijn.
Zonder stempel.
En ik spreek de wens uit dat er om hem heen meer mensen zullen komen zoals de Gave Meester.

Ik denk dat ik de Gave Meester op het kopieerapparaat ga leggen maandag!

zondag 22 juni 2014

Hartje pappa

"Heb je nog wensen?" vraag ik mijn vader, die binnenkort jarig is.
Ik weet dat hij, net als ik, eigenlijk nooit weet wat hij graag zou willen hebben. Ik verwacht daarom een antwoord zoals: "Ik hoef niks, heb alles al, ik vind het al leuk dat je komt!".
Niet dus.
Hij weet dit keer precies wat hij wil: een lucifersdoosje vol liefde, en als het kan twee.
Dat krijg je pap. Een vrachtwagen vol zou ik je kunnen geven! En het mooie is: mijn liefde raakt nooit op! Voor nu stoppen we het in een doosje: een geloomed hartje van Zoon, een houten hartje van Meneer Pardoes, een beschilderd steentje en een gehaakt hartje van mij en een postzegel met rozen uit Australië (waar mijn vader in zijn tienertijd woonde).
Ik teken een etiket en versier de binnenkant.
Zoon maakt chocolade pindarots-hartjes zodat opa zoals gevraagd twee doosjes liefde krijgt.
Dit is duizend keer leuker dan een kadootje in de winkel kopen, dank je wel lieve pap!

dinsdag 17 juni 2014

Nijmegen here I come!

Afgelopen week reden Meneer Pardoes en ik naar Nijmegen met in de achterbak van de auto een leuke selectie spulletjes van Studio Pardoes. Bij Lulay, een prachtige handwerkwinkel met hele mooie wolletjes, heb ik nu een "eigen" kast. Die kast kun je voor een mand huren, hoe leuk is dat!

Een vriendin tipte mij over een leuke winkel in Alkmaar waar ik binnenkort contact mee ga zoeken. Want ik heb zo ontzettend veel leuke spullen, het zou jammer zijn als die alleen in Zutphen verkrijgbaar zijn!

Weet je ook een leuke winkel die geïnteresseerd kan zijn in het inkopen van artikelen gemaakt van hergebruikt en herontdekt materiaal? Ik hoor het graag! Ook voor leuke, kleine marktjes (bijvoorbeels bij een boerderij) in een straal rond 50 km van Zutphen heb ik interesse.

dinsdag 10 juni 2014

Minibieb

Vandaag geopend!
Hard gewerkt door Meneer Pardoes en net boekjes erin gezet, zo leuk!
Kom gerust eens kijken als je in de buurt woont. Voor meer informatie over het idee: www.minibieb.nl

De Bieb is helemaal van hergebruikt materiaal! Okee, behalve de schroefjes en de lak ...
De Bieb zit weggewerkt in een net aangelegde stenen muur in onze voortuin, zo mooi! Over een poosje is het sedum dak begroeid en is het vast nog mooier!