vrijdag 27 juni 2014

Kortsluiting

Als je aan de buitenkant zou kunnen zien wat er in een kinderkoppie om gaat, zou de taak van een meester of juf heel wat eenvoudiger zijn! Toch zijn ze er, juffen en meesters die dat kunnen, die De Gave hebben en kinderen accepteren zoals ze zijn. Zo'n meester heeft Zoon, en hij is er zielsgelukkig mee. Wij ook, want zo'n Gave Meester gun je ieder kind.

Zoon heeft last van veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. Dat brengt hem soms in hele vervelende situaties ... Zo kocht hij van zijn zakgeld, getipt door een vriendje van de skatebaan, een fles 0,0% Radler. Alcoholvrij bier dus. Volgens de reclame kun je dat zelfs tijdens het racefietsen opdrinken. En als je de ingrediënten op de biersite bekijkt, is het qua samenstelling limonade. Zo kijkt Zoon daar naar, heel letterlijk. Hij deelde zijn bevindingen met vriendjes: lekker man! En gewoon limonade!
Twee weken geleden was er Bazaar op zijn vorige school en natuurlijk ging hij even kijken. Zijn "oude" klas had restaurantdienst en een vriendje van daar vroeg Zoon voor hem een flesje 0,0% te gaan kopen bij de Appie. Dat deed Zoon, kwam met geopend flesje en wisselgeld terug naar het schoolplein en riep het vriendje toe het flesje op te halen. Er liepen veel kinderen en ouders op dat plein. Die zagen een jongen van 11 met een bierflesje ... chaos! Zoon werd door zijn "oude" juf gesommeerd te vertrekken maar vanwege veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet wilde hij zijn opdracht netjes afmaken, het vriendje zijn bestelling bezorgen en het wisselgeld geven dus liep hij even weg en kwam terug. Eén van de organisatie-ouders heeft hem uiteindelijk schreeuwend weggestuurd. Met o.a. de woorden dat hij zich dood moest schamen. Wat Zoon totaal niet begreep vanwege veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet.
Zoon had flink staan schelden, want als het veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet in werking treedt, gaat er ergens een deurtje dicht in zijn hoofd en een ander deurtje open. Een deurtje waar heel veel geluid uit komt wat niet altijd zo netjes en aardig klinkt. Geluid waar je als volwassene behoorlijk van kan schrikken. Is niet niks, leven met veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. Noem het maar kortsluiting. Omdat ie niet meer op een rijtje kan krijgen wat er allemaal gebeurt en van hem wordt gevraagd.
De organisatiemoeder belde mij op om het uit te leggen (wat ik erg waardeerde), de "oude" juf belde om het voorval door te geven. Ik luisterde naar hun oordeel en kon gelukkig rustig blijven.

Ik heb overwogen om aan de betrokkenen uit te leggen dat Zoon last heeft van veel-wat-je-aan-de-buitenkant-niet-ziet. En dat het zelfs een naam heeft.
Ik heb besloten het niet te doen.
Omdat hij gewoon zichzelf mag zijn.
Zonder stempel.
En ik spreek de wens uit dat er om hem heen meer mensen zullen komen zoals de Gave Meester.

Ik denk dat ik de Gave Meester op het kopieerapparaat ga leggen maandag!

2 opmerkingen:

  1. Prachtig! en heel herkenbaar, hou vast je gevoel en als meester ooit nog een andere baan zoekt stuur m dn nar ganzert.nl X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kwam eens even bij je kijken om bij te lezen want had al lang geen blogposts meer van je gezien. Maarrr ben ook zelf druk geweest hoor ;), maar zoveel heb ik niet gemist hihihi.
    Wat mooi zo'n meester die hem wel accepteert en respecteert zoals ie is. Ik probeer ook altijd door mensen heen te kijken en het goede in de mens te zien. Hoop dat er nog veel van zulke meesters gaan volgen, maar met een paar als zulke ouders aan zijn zij komt het vast goed! Dikke knuffels!

    BeantwoordenVerwijderen