maandag 6 januari 2014

Zonnekracht

Het jaar 2014 is al weer een paar dagen op weg en hoewel ik geen mens van goede voornemens ben, heb ik wel de opruimkriebels en wordt er hier in Huize Pardoes (weer) van alles weggegeven, weggebracht (naar de kringloop) en weggegooid (als er echt niets meer mee te doen is of van te maken, of als het stuk is).
Meneer Pardoes verdiepte zich vanmorgen in de meterstand van de stroom en het gas. We waren inmiddels erg benieuwd hoeveel geld we terug zouden gaan krijgen. In de lente van 2013 kwamen er 6 zonnepanelen op ons dak en we hadden uitgerekend dat we zo ongeveer een derde deel van ons verbruik zelf zouden kunnen opwekken. In de zomer dook ik regelmatig de meterkast in om naar de keihard terugdraaiende meter te kijken; zo gaaf om te zien! Dat zou een lage rekening worden!
Tot onze verbazing blijkt dat we zelfs iets moeten bijbetalen ... hoe kan dat nou?
De zeer behulpzame meneer van het stroombedrijf bleek slim en vroeg naar onze meter. Of we soms een meter hadden met terugloopblokkering? Een wat? Een meter met terugloopblokkering! Met andere woorden: een meter waarvan het ronde schijfje wel keihard achteruit draait als je zelf stroom opwekt maar die qua telwerk (de cijfertjes) geblokkeerd is en niet achteruit kan lopen. De opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, wordt dus niet teruggeleverd aan het net maar verdwijnt gewoon. Weg, foetsie ...
Uh ja, z'n meter blijken wij dus te hebben.
Wisten wij veel, dat dat bestond. Dat had niemand ons verteld, ook de leverancier van de zonnepanelen niet, en we hadden het ook nergens gelezen.
Hebben we een prachtige zonnige zomer gehad en is alle stroom die is opgewekt in het niets verdwenen. Nou ja, niet helemaal verdwenen, maar zo voelt het wel.

Ik kon er uiteindelijk om lachen. Ik ben blij dat het nu ontdekt is en Meneer Pardoes gaat nu uitzoeken hoe we zo snel mogelijk een meter krijgen die wel achteruit kan "lopen".
Mocht je ook zonnepanelen hebben, controleer in ieder geval even of jouw meter wel kan terugleveren!

Een heel en vooral zonnig 2014 gewenst!

(de foto komt van internet)

4 opmerkingen:

 1. Dat is balen! Raar dat niemand daar destijds naar gekeken heeft.
  Maar jullie hebben toch evengoed teruggeleverd? Al is het dan niet zichtbaar op jullie meter.
  Misschien kun je een coulance regeling treffen met het energiebedrijf. Al is het maar een gratis nieuwe meter....
  Wie niet waagt wie niet wint.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We krijgen inderdaad een nieuwe meter, die kost niks. En ja, we hebben ook teruggeleverd maar dat is niet geteld en dus niet te achterhalen.

   Verwijderen
 2. Aaaah wat jammer nou zeg! We zijn ook bezig om zonnepanelen op het dak te krijgen (8 stuks) en volgens mij hebben we ook een oude meter. Ik geloof dat er bij ons in ieder geval een zgn 'slimme' meter geplaatst gaat worden. Wat jammer dat niemand het tegen jullie gezegd heeft dat je een 'verkeerde' meter in huis had. In ieder geval bedankt voor de tip en maar hopen dat jullie ook gauw je stroomlevering kunnen gaan registreren.
  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Balen zeg! Denk je het goed te hebben, zit je er toch naast...
  Oja, en natuurlijk een creatief jaar toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen