donderdag 31 januari 2013

Oranje boven & postzaktasweek tas 1

Terwijl ik een rood-wit-blauw lintje op een postzak stik, komt meneer Pardoes mij vertellen dat we vanaf 30 april a.s. een koning zullen hebben in ons land. Kijk, dat kan ik nou eens waarderen: ik besluit deze week tot postzaktasweek te benoemen en zelfs het Koninklijk Huis staat achter mij! Wie weet bestelt Maxima wel zo'n leuk exemplaar in mijn webshop!

Het is tijd voor verandering hier bij Studio Pardoes omdat ik wat onrustig word van alle verschillende projecten die hier op mijn werktafel liggen. Ik spring van het één naar het ander en de ideeën duikelen over elkaar. En dat geeft onrust in mijn hoofd, dus doe ik daar iets aan! Vanaf nu werk ik per week aan een thema. Deze week zijn dat postzaktassen en volgende week ga ik aan de slag met hartjes. Dan organiseer ik ook (weer) een Give Away die alles met Valentijsdag te maken heeft.

Voor nu: zie hier mijn eerste postzaktas van deze week. Een bestaande tas met een nieuwe flap. Ik ben er heel blij mee dat ie zo goed gelukt is. In mijn winkeltje te koop!

zondag 27 januari 2013

Roodborstje tikt tegen 't raam ...

Op zijn geboortekaartje staat een roodborstje getekend dus heb ik inspiratie genoeg voor een leuk kraamkadootje voor kleine Job. Zijn broer kreeg eerder ook al een tas, ik hoop dat Job er ook met veel plezier gebruik van zal gaan maken!

Het patroon komt van haar en het is één van mijn favoriete taspatronen, makkelijk te maken en aan ieder gewenst formaat aan te passen. Komende week gaan we op kraambezoek, Zoon en ik, en dat is altijd weer bijzonder!

Deze week ga ik aan de slag met het maken van tassen van postzakstof. Ik heb er echt zin in! De eerste ligt op dit moment al onder de naaimachine. Ik wil ook een aantal etuis naaien van postzakstof, gevoerd met leuke retro lapjes. Benieuwd? Dan zie ik je deze week graag terug op mijn blog!

Fijne zondag verder!

vrijdag 25 januari 2013

Ruilen & Vragen - 3

Zoals beloofd is er op deze vrijdag weer een lapje te ruil! Het is een retro stofje, ik denk een combinatie van katoen en polyster. Er zit in ieder geval aardig wat rek in! De lap is 155 x 200 cm dus met ene beetje geluk haal je er een rok voor jezelf en je dochter uit, of voor de pop, of een jurkje of kleedje voor een klein meiske.
Ik kan me herinneren dat mijn broertje en ik vroeger een broekpak hadden met olifantjes erop (door mijn moeder zelf genaaid, die naaide heel veel kleren voor ons!), daar doet deze stof me aan denken. Ook zo rekbaar en een beetje glad. We droegen er altijd iets onder omdat de stof een beetje kriebelde.
Wil je het lapje met me ruilen? Laat dan je reactie achter op info at studiopardoes punt nl en bij meerdere reacties zal ik eerlijk loten!
Fijn weekend alvast, volgende week post ik weer over zelfgemaakte spulletjes en natuurlijk is er ook in de nieuwe week op vrijdag weer een Ruilen & Vragen!

donderdag 24 januari 2013

Kwartetten & de zon! (Ruilen & Vragen 2)

De kou wist zich de afgelopen dagen in mij te nestelen. Ik had totaal geen zin om naar buiten te gaan, wat bijzonder is want ik vind fietsen heerlijk! Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik niet meer zo van de kou en de sneeuw hou nadat ik vorig jaar twee keer ben gevallen met mijn fiets. Schaatsen durf ik ook niet meer. Maar wat doe ik dan als er buiten niks voor mij te beleven valt ... opruimen!
Ik dook mijn werkkamer in en ging op zoek naar spulletjes die er al jaren liggen en waar ik de komende jaren zeker niks mee ga doen. Ik keek er werkelijk van op hoeveel er weg kon! Ook de zolder leverde veel op wat weggegeven kon worden, naar de kringloop mocht of op Marktplaats belandde (opbrengst: Ethiopië). Meneer Pardoes reed met een gevulde auto naar de kringloopwinkel waar hij vervolgens 5 minuten later al iemand met het door ons ingeleverde whiteboard naar buiten zag komen! Hoe leuk is dat!

Ik heb een zwak voor oude kwartetten en als ik er ergens eentje tegenkom, koop ik die. Maar dat ik er zoveel zou hebben ... ik wist dat werkelijk niet! Het allerleukste kwartet is wel die van de PTT. Pure nostalgie! Ik zie mijzelf weer staan als puber, bij het schuifje op het postkantoor, postzegels kopen voor brieven aan snel wisselende vriendjes en penvrienden en -vriendinnen van overal. Ik hou nog steeds van postpapier, net als toen. En ik vind pakjes inpakken en leuke kaartjes en briefjes versturen nog steeds leuk, vele malen leuker dan een e-mail of SMS-je. Mijn werkkamer is soms net een postkantoor en winkeltje, heerlijk!
Het PTT kwartet vind ik extra leuk omdat meneer Pardoes zijn werkende leven bij PTT begon, als jong broekie, net van de HTS. In die tijd was er nog geen internet, kun je het je voorstellen? Er werd toen nog volop gefaxed en getelexed!

Ik heb een PTT kwartet en tweee sprookjeskwartetten te ruil voor fleurige lapjes voor de Ethiopische dekentjes, voor oud postpapier, voor leuke kaarten. Als je er iets in ziet, mail me dan op info at studiopardoes punt nl!

Wat de kou betreft: terwijl ik dit blog schrijf, begint de zon te schijnen. Laat de dooi en de lente maar komen!

zondag 20 januari 2013

Ze snurken!

Soms maakt mijn hart een sprongetje en dat was het geval bij het vinden van dit Pipoboek! Ik weet nog zo goed dat Pipo op TV kwam! In mijn tijd was er alleen TV op zaterdagochtend en woensdagmiddag, ja, echt waar! En op schooldagen was er de Fabeltjeskrant, 5 minuutjes per dag. En nee, daar heb ik niet onder geleden want ik wist niet beter! Ik speelde buiten, verveelde me heus wel eens, was heel veel bij mijn buurmeisje en zij bij mij en ik ging naar school. Mijn leven was klein, overzichtelijk en heel veilig. En dat allemaal komt boven bij het vinden van een boekje!
Pipo dus. En mijn hart dat een sprongetje maakte. Ik kroop ik vroeg in bed om de kou te vergeten (want van mij mag de lente best beginnen) en las en las en las. En mijn hart bleef maar sprongetjes maken! Wat een leuk boekje, wat een prachtige tekeningen! Wat me het meest raakte was een verhaaltje waarin Pipo met zijn dochtertje Petra de sneeuw ingaat en haar uitlegt dat er onder de aarde allerlei bedrijvigheid is, ook al ligt er een dik pak sneeuw. Dat de diertjes en de bloemen slapen in de grond en dat hij het Petra kan laten horen. Met een stethoscoop luisteren ze naar de aarde. "Ze snurken", zegt Pipo. Met een grote glimlach op mijn gezicht klap ik het boek dicht. Ik kan niet wachten tot ze daar onder de aarde zijn uitgesnurkt! 

[Ik wil het tafelkleed graag ruilen met Hoepzika. Vrijdag komt er weer een retro lapje om te ruilen!]

vrijdag 18 januari 2013

Ruilen & Vragen - 1

Een tijd lang liep ik alle kringloopwinkels in de buurt af op zoek naar retro stofjes. In de jaren zeventig had je van dat prachtige intense oranje. Daar hou ik van! Ik had als kind een laken op mijn bed met oranje bloemetjes. Mijn ouders hebben dat laken nog gewoon in gebruik! Het is vast van een goed merk, Walra ofzo, want zelfs de kleur blijft mooi en het laken dik en stevig. Maar o, ik dwaal af! Terug naar dat kringlopen van mij. Ik draafde een beetje door en nam allerlei retro lapjes mee waarvan ik eigenlijk geen idee had wat ik daar van zou gaan willen maken. Uit hebberigheid, ik geef het onmiddelijk toe! Ze zijn op een stapel in de kast beland en gisteren kwam ik ze weer tegen ... Zomaar weg doen wil ik ze niet, maar wat wil ik er dan wel mee?
Opeens bedacht ik mij: als ik mijn bloglezers nou eens vraag of ze met me willen ruilen? Binnenkort ga ik weer wat dekentjes naaien die naar Ethiopie afreizen en ik zou er zo graag wat zonnige kleurtjes stof bij willen hebben. Geel, oranje en fris groen. En dat heb ik niet in mijn stoffenstapel!
Dus lieve lezer: wil je dit retro lapje (het is een katoenen tafelkleed van 108 x 158 cm) met mij ruilen voor katoenen lapjes voor een dekentje? Laat het me weten!
Binnenkort volgen er nog meer retro lapjes te ruil!

donderdag 17 januari 2013

Warme bolletjes!


In de zomervakantie, ergens in die week dat onze voortent onder water liep op de Zeeuwse camping omdat het maar bleef regenen en onze plek niet goed afwaterde (zeg je dat zo?), breide ik een aantal boorden als basis voor warme wintermutsen. En kijk eens hoe leuk die mutsen geworden zijn! Nu het zo koud is, heb ik ze gauw in mijn winkeltje gezet. Ze zijn gemaakt van allerlei verschillende materialen en 1 ding hebben ze gemeen: ze zij gegarandeerd warm!
Wil je een muts bestellen, dan betaal ik bij bestelling voor maandag 21 januari a.s. de verzendkosten voor je (binnen Nederland) zodat je met een warm bolletje door de sneeuw kunt!

Wil je zelf zo'n muts maken? Het is echt heel eenvoudig! Brei met wat verschillende soorten en kleuren wol en katoen een boord. Ik zet voor een muts voor volwassenen altijd 60 steken op met naalden 5 en brei twee recht, twee averecht. Brei tot een hoogte van ongeveer 8 cm en kant af. Naai de boord aan elkaar tot een rondje. Gebruik een fleecetrui, sjaal of ander warm stuk stof voor het maken van de rest van de muts. Knip een rechthoek die net zo breed is als de omtrek van het iets uitgerekte boord, naai 'm aan één kant dicht tot een kokertje en zet 'm vast aan het boord. Verzin een leuke sluiting aan de bovenkant, bijvoorbeel een koordje erom of een rondje erin van een contrasterende kleur, zoals bij deze muts. Een kant en klaar patroon heb ik niet voor je, ik doe zelf ook altijd maar wat! De versiering op deze kindermuts maakte ik van een gehaakt onderzettertje uit de kringloopwinkel, een knoop uit de jaren '70 (bedankt mam!) en een stukje donkergroene linnen stof waar ik rafels aan maakte. Zo leuk kan het werken met hergebruikt materiaal zijn! Succes!

dinsdag 15 januari 2013

Op de valreep!

Zoons schooltas heeft vijf vakken met ritsen. Zo kan het gebeuren dat er opeens een uitnodiging voor een feestje uit één van die vijf vakken tevoorschijn komt. Geen idee hoe lang die er al in zat ... Leuk, een feestje, en al over twee dagen! Twee dagen!?! "O ja", zegt zoon. Alsof hij denkt: "Daar verzint mijn moeder wel wat op".
En dat is zo. Met een kast vol stofjes en fournituren, veel zin en een beetje tijd is er altijd wel een kadootje te bedenken en uit te voeren. Het wordt een etui met als extraatje een opwindbare zaklamp (die in het etui past!). Ruim op tijd klaar, 24 uur na het vinden van de uitnodiging en 24 uur voor het feestje begint. Pfffffffffff!

maandag 14 januari 2013

Opvrolijken!

Zaterdag bleek dat ik een Give Away heb gewonnen bij Hoepzika! Ik deed op het nippertje mee en won de prachtige kaarsen, daar word ik heel vrolijk van!
Waar ik ook vrolijk van wordt is dat nu beide setjes opstrijkbare postzegels in mijn winkeltje staan. Zowel de stoere als de lieve set. En binnenkort komen er nog veel meer setjes bij!
Wil je jezelf opvrolijken? Trek een dikke jas aan, handschoenen, een muts over je oren en ga naar buiten! Het is koud, ik weet het, maar frisse vrieslucht: daar vrolijk je van op!
Fijne winterdag!

vrijdag 11 januari 2013

Tassie-voor-me-eige & Repair Café

Op mijn werktafel lagen restjes stof van de Paulus-etuis. Ik was in een rommel-maar-lekker-aan bui en begon wat lapjes aan elkaar te naaien. Al snel wist ik: dit wordt een Paulus-tas! Ik begon er steeds meer plezier in te krijgen, kiepte de bak met oude spijkerbroekrestjes om en hergebruikte zakken met en zonder rits. Ik naaide een binnenkant met vakjes en zakjes en bedacht me toen opeens: deze tas hou ik zelf!

Gisteravond wilde ik de metalen (hergebruikte) rits in de tas naaien toen de naald brak. Dat gebeurt wel vaker maar met de naald brak ook de schroef af waarmee je de naald in de machine zet. Ik zuchtte heel hard en zag al een hele hoge reparatierekening voor me.
Meneer Pardoes nam de machine mee naar de eettafel, sloot een soort van bouwlamp aan voor extra veel licht en deed iets met allerlei gereedschap (ik hoorde zelfs de boormachine!) terwijl ik ondertussen kokoskoekjes bakte.
Een uurtje (!) later had ie het gerepareerd!
We sloten alles weer aan, ik plaatste een nieuwe naald en heel voorzichtig liet ik de machine steekjes maken. Hij is weer helemaal top!
Meneer Pardoes: je moet echt een Repair Café beginnen in Zutphen! Dan hebben nog veel meer mensen plezier van jouw kunst en kunde!

O ja, de postzegelpakketjes van mijn laatste Give Away zijn voor Anne-Marie en Karolien. Sturen jullie me je adres? Mailen kan op info at studiopardoes punt nl.

Fijn weekend allemaal!

donderdag 10 januari 2013

Engelengeduld

Meestal vind ik het leven leuk ... soms lastig. Dat lastig gaat vaak over dingen die op mijn pad komen en waar ik niet zo 1-2-3 raad mee weet. Meestal heeft dat met de kinderen te maken. Onmacht, onzekerheid, twijfel.
Over het algemeen lossen dingen zich in de loop der tijd gelukig vanzelf op.
Bij Koningskind (onze oudste), is dat toch anders. Voor hij bij ons kwam wonen (hij was toen drie), heeft hij in het prachtige Ethiopië dingen meegemaakt die voor een klein ventje niet te behappen zijn. In Nederland noemen ze wat hij heeft een hechtingsstoornis. Ik noem het bang-voor-liefde-en-bang-voor-het-leven. En dat is heel lastig, voor ons hele gezin.

Afgelopen week kwamen er van verschillende kanten engeltjes naar me toe. Gegeven en opgestuurd door lieve mensen die helemaal niet weten dat ik "iets" (zeg maar gerust véél!) met engelen heb en bij lastige dagen een kaart trek uit het Orakel van de Aartsengelen. Voor steun, een zetje in de goede richting en het bewaren van mijn (engelen)geduld.  
Lieve gevers: dank jullie wel, ik ben er heel blij mee!

maandag 7 januari 2013

In de shop: Paulus etuis!


De etuis van Paulus staan in mijn winkeltje! Ga gauw kijken!
Ze kosten 13,50 per stuk en wie voor 14 januari a.s. bestelt, betaalt voor het etui geen verzendkosten!

[Deze hele week kun je ook nog meedoen met de Give Away waarmee je een setje opstrijkbare postzegels kunt winnen!]

zondag 6 januari 2013

Kadootje voor de juf

Zoons juf-van-vrijdag nam na jaren werken op de laatste dag voor de kerstvakantie afscheid op school.
Zoon vindt dat heel erg want juf-van-vrijdag was de kers op de taart voor hem. Na vier dagen een hele leuke juf was er op vrijdag de allerleukste en hij gaat haar heel erg missen!
Ik maakte voor juf-van-vrijdag een etui van een Afrikaans stofje (gemaakt in Nederland bij Vlisco, voor de Afrikaanse markt, hoe mal is dat). Een leuk potlood erbij en klaar was ons persoonlijke kadootje.

Lieve juf, ik weet dat je hier af en toe meeleest: nogmaals heel veel succes met je plannen!

zaterdag 5 januari 2013

Een kleurrijk en vrolijk nieuwjaar!

Terwijl in december de kerstkaarten door de brievenbus rolden, dacht ik alvast na over mijn kaart van 2013.
Sinds een jaar of 10 verstuur ik onze kaarten na de jaarwisseling. Traditiegetrouw teken ik die zelf.
Ik loop eerst een paar dagen te denken en soms ook te zuchten wat-het-nou-toch-dit-jaar-weer-worden-moet en lig er zelfs wakker van omdat de inspiratie niet lijkt te komen.
En ja hoor, net als ieder jaar, komt die inspiratie op een onverwacht moment als het tijd is om te koken en de zonen, vakantiemoe, elkaar in de haren vliegen.
Dan volgt de opluchting (toch gelukt!) en daarna de blijdschap als de kaartjes uit mijn printer rollen.
Het blijft altijd spannend hoe het er op een kaartje uit komt te zien!
Inmiddels zijn alle kaartjes  rondgebracht en gepost en mogen jullie mijn maaksel ook bekijken!
Nogmaals een fijn jaar gewenst (en vergeet mijn leuke Postzegel Give Away niet!).

woensdag 2 januari 2013

Er is er 1 jarig!


Het allereerste verjaardagskadootje dat in 2013 onder mijn naaimachine vandaan komt is een poppendekentje. Het gaat op de post voor ons jongste nichtje.
Het kaboutertje rechts onder op het dekentje komt uit een kaboutermuts die mijn moeder naaide voor carnaval, ergens in de jaren zeventig. Mijn broer en ik liepen als kaboutertjes mee in de carnavalsoptocht.
Ik ben benieuwd of mijn broer de stof herkent, mijn moeder zal dat zeker doen!
De achterkant van het dekentje is van de witte stof met de kleine bloemetjes die ook voorop is gebruikt. Ertussen naaide ik fiberfill.

Nog 6 nachtjes slapen en dan is ze drie, ons nichtje! Alvast van harte, lief klein meissie! Jammer dat we niet persoonlijk op je feestje kunnen zijn, zo zijn we er toch een beetje bij!

[Je kunt nog tot en met vrijdag 11 januari meedoen met de Give Away!]