woensdag 28 augustus 2013

Appelflauwte

Zoon wil wel helpen om de appels uit onze appelboom te halen. De appels zijn nog niet allemaal rijp, toch gaan we vast aan de slag. Aan de straatkant van de boom rijdt de vuilniswagen regelmatig een appelregen naar beneden en dat vinden we zo zonde!
Zoon durft hoog op de ladder, ik niet. Ik krijg dan pardoes een appelflauwte, zo griezelig vind ik dat. Laat mij maar met beide benen op de grond! Ik hou de appelstok bij de plukker zodat hij de appels in het netje kan laten vallen. Ieder zijn ding!
Ondertussen komt Koningskind zijn jongere broer wat flauwe opmerkingen toeroepen en maakt de buurman deze foto. Eerst doet hij net of hij een telefoontje krijgt (flauw hè!) om dan snel een foto te maken. De hele familie Pardoes op de foto en bij hoge uitzondering op dit blog. Dus kijk maar even goed. Degene met het zwarte mutsje op ben ik en het mutsje is van Zoon. Toen het in de boom bleef hangen, mocht ik er op passen. Het mutsje zit overigens heerlijk en is lekker warm, ik denk dat ik 'm maar hou (of is dat ook flauw?).

Ik plukte vandaag nog zo'n vijftien kilo appels in onze wijk, aan een (fiets)pad waar het - nu de scholen nog niet begonnen zijn - nog heerlijk rustig is. Ik sprak een paar bewoners wiens tuin grenst aan dit pad, ze kwamen even gezellig kletsen! Ze zijn blij dat de appels worden geplukt en geraapt, er blijft ieder jaar veel liggen en dat rot allemaal weg. Bovendien komen er veel wespen op af.

Ik ga morgen heel veel appels schillen om appelmoes te maken. Lekker! Ik heb horen zeggen dat je met minimaal 5 appelsoorten door elkaar de lekkerste moes krijgt, nou, dat gaat lukken hoor! Zeker toen de achterbuurman vanavond vertelde dat we zijn boom ook wel leeg mogen plukken omdat hij toch niets met de appels doet!

[Een appelflauwte hebben betekent 'een lichte flauwte krijgen', 'je wat draaierig voelen'. Van Dale vermeldt dat het vaak om een nepflauwte gaat. Als gezegd wordt dat iemand een appelflauwte had/kreeg, wordt dus vaak bedoeld dat hij zich nogal aanstelde. Appelflauwte komt in al achttiende eeuw voor. Waarschijnlijk werd er oorspronkelijk bedoeld dat de flauwte zo weinig voorstelde dat die door het eten van een appel al verholpen zou zijn.]

4 opmerkingen:

  1. Wij reden vanochtend langs "wilde "appelbomen. Na dit blog ga ik zeker kijken of er al rijpe appels zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Succes met de oogst en bedankt voor je tips op mijn blogbericht.

    BeantwoordenVerwijderen