dinsdag 20 december 2011

Woef!

Etuis maken vind ik ontzettend leuk! Deze maakte ik voor de verjaardag van J. Zij is een enorme dierenvriendin en kan ook met dieren communiceren. Ze heeft een kat en twee bijzondere honden waarvan er eentje uit Spanje is geadopteerd.
Het etui is gemaakt van een sterke stofstaal van de meubelwinkel en het oor en de neus zijn van leer. Dat naaide heel lastig! De knoop is van hout en past er perfect bij.
Ik werk vandaag aan een etui voor mijn buurmeisje dat vorige maand 14 werd. Een kadootje achteraf is ook leuk, dan heb je nog iets tegoed!
Etuis maak ik ook op bestelling dus als je een wens hebt dan mail je me maar! Er is heel veel mogelijk!

zondag 18 december 2011

Dekentje-1

Het hele jaar door werken Paula (mijn schoonmamma) en ik aan dekentjes voor Ethiopie. We verzamelen leuke fleurige katoentjes, fleecedekens, moltons, oude slaapzakken, katoenen dekens en garen en maken kilometers op onze masjientjes. De dekens gaan via een lieve vriendin die met haar gezin in Addis Ababa woont naar moeders en kindertjes die daar heerlijk warm onder kunnen slapen. Paula maakt met engelengeduld en grotendeels met de hand (!) de grote dekens, ik ontferm mij over de kinderdekens. In de afgelopen 2 weken naaide ik vijf dekens en ligt de zesde al klaar om door te stikken terwijl ik mijzelf had beloofd dat de vijfde echt de laatste zou zijn van 2011 ... Het is zo leuk om te doen en het komt zo goed terecht dat ik er bijna niet mee kan stoppen! Dit dekentje is al in Ethiopie, de nieuwe zal ik op de foto zetten. Wordt vervolgd!

dinsdag 13 december 2011

Dutje

Het was een heerlijke drukke tijd achter de naaimachine toen Sint in het land was! Hij vroeg mij twee poppenslaapzakjes te naaien voor de kleindochters van een juffie van school. Ik ging op zoek in de restjesbak en naaide strookjes in allerlei tintjes rose en stofjes met bloemetjes. Toen ik een flinke lap had, knipte ik van dezelfde maat een stuk oude molton voor de voering en een lap van dezelfde grootte voor de achterkant. Ik stikte dat met de Franse slag door (niet recht maar een beetje glooiend) tot een heerlijk minidekbedje. Ik vouwde het dubbel, liet de achterkant waar het hoofdje komt een centimeter of 15 uitsteken boven de voorkant en speldde het op elkaar. De hoeken bovenaan rondde ik af en het geheel werkte ik af met biasband. Ik had zin om er zelf in te kruipen, zo gezellig zagen de slaapzakjes er uit!
"Cool! Ze doen hun ogen dicht als ze gaan slapen!" zei mijn 9-jarige zoon toen ik hem de slaapzakjes met pop erin liet zien. Dat doet de 1 meter lange orka-knuffel waar hij elke nacht tegenaan slaapt niet! Misschien een ideetje voor de speelgoedfabrikant?

maandag 12 december 2011

Tasje-4

Het vierde tasje hadden jullie nog tegoed: bij deze! Een prachtig paars tasje met een sluiting van twee op elkaar gelijmde knopen. Zo leuk om te zien wat er gebeurt als je materiaal combineert, zoals ook hier weer met glimmende soepele stof en de wat stuggere meubelstof. Ik heb de paarse soepele stof een stevige voering gegeven en er op gevoel spiralen in gestikt. Opeens werd die eerst nog wat saaie stof bijzonder!
De vier dames die de tasjes kado hebben gekregen, zijn er erg blij mee heb ik van Sint gehoord. Da's fijn, de tasjes zijn met veel liefde en aandacht gemaakt. Omdat ik de vier dames een beetje ken, was het des te leuker iets passends voor ze te maken! Inmiddels wil 1 van de vier gaan sparen om een tasje voor een vriendin door mij te laten maken. Of het er ook van komt, doet er eigenlijk niet toe. Ik ben blij met haar enthousiaste reactie!

donderdag 8 december 2011

Tasje-3

Weer een heel ander tasje, gemaakt van soepel vallende meubelstof en gevoerd met een zacht katoentje met een bloemetje.
Ik ben een echte fan van werken met meubelstof (mijn naaimasjien denkt daar anders over!) en ik bof enorm dat ik regelmatig mag komen graaien in een hele grote kartonnen doos met restafval van een interieurwinkel hier in de buurt. Er komen de grootste schatten uit! Dat zouden meer winkels moeten doen: restmateriaal gewoon weggeven! Sommige winkels verkopen hun showbanen (zoals dat deftig heet). Dat is hun goed recht. Het is alleen veel leuker om het weg te geven want daar maak je een heleboel mensen blij mee! Ik breng ook altijd het een en ander naar de kringloopwinkel zodat anderen van mijn vondsten kunnen meegenieten.

dinsdag 6 december 2011

Tasje-2

Hier is nummer twee in de rij van vier: het blauw fluwelen tasje! Aan de onderkant zitten, net als bij tasje 1, stroken van meubelstof. Het tasje is geveoerd met een heel zacht blauw katoentje. Ik vond het zo mooi dat ik het wel zelf had willen houden ... het heeft dan ook eerst een paar dagen op mijn werkkamer gehangen voor ik het aan Sint mee heb gegeven. Gelukkig heb ik de foto nog!

maandag 5 december 2011

Tasje-1

Nu de kadootjes die Sint bij mij bestelde hun bestemming hebben bereikt en zijn uitgepakt, laat ik hierbij het eerste tasje van 4 zien dat ik naaide. Gemaakt van meubelstofstalen in aardetinten als oker en sienna. Meubelstof naait heel zwaar en op sommige stukken was het zo dik (buitenstof - tentstof als voering - binnenstof) dat ik de stof onder de machine door moest trekken, anders lukte het gewoonweg niet.  Ik naaide door 9 (!) lagen stof heen en heb mijn masjientje na afloop bedankt en geprezen! Ik was blij dat het gelukt was want dit tasje met de hand in elkaar zetten zag ik eerlijk gezegd niet zo zitten ...
Omdat ik dit probleem al vaker ben tegengekomen en ik graag tassen naai, heb ik besloten op zoek te gaan naar een naaimachine die meer ruimte heeft onder de naaivoet. Want al dat gesjor en getrek lijkt me toch niet echt goed voor de masjien. Iemand suggesties?